Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   OPINII: Rusia, împotriva lui Ghimpu,…

OPINII: Rusia, împotriva lui Ghimpu, sau a Istoriei?

După o săptămână în care Moscova a eşuat să declanşeze antipatii virulente anti-Ghimpu la Chişinău, Legislativul rus a decis să se manifeste. Decretul Ghimpu privind declararea zilei de 28 iunie drept zi a ocupaţiei sovietice va fi dezbătutu azi în şedinţa plenară a Dumei, la iniţiativa preşedintelui 70-460 Comisiei pentru Comunitatea Statelor Independente din forul legislativ rus, Alexei Ostrovski. «Nu avem dreptul moral să trecem cu vederea această decizie criminală, îndreptată nu doar împotriva Rusiei şi a Moldovei, dar şi a comunităţii internaţionale, pentru că ea continuă, încă o dată, logica celor care falsifică istoria, care reexaminează rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial”, susţine deputatul rus.

Să cunoască ruşii atât de prost istoria sau o fac pe prostul. Să încercăm să descifrăm mesajul oficilaului CSI-st de la Moscova:

Unu: De ce ar fi «criminal» 70-459 Decretul? Arhivele spun clar că sovieticii au făcut crime pe teritoriul Basarabiei şi nu basarabenii pe teritoriul Rusiei. Şi atunci cine sunt «falsificatorii istoriei» şi de unde această logică inversată că nu crima ar fi crimă, ci declararea adevărului despre această crimă?

Doi: Despre care «reexaminare a rezultatelor celui de-al doilea război mondial» vorbeşte Rusia, dacă actul cotropirii Basarabiei a fost pus la cale până la război, între Stalin şi Hitler. Să însemne asta, că Putin şi Medvedev retrag condamnarea de către Rusia a Pactului Ribbentrop-Molotov?

Trei: Cum poate fi Decretul Ghimpu îndreptat «împotriva comunităţii internaţionale», dacă AP a OSCE a decis ca ziua de 23 august să fie consemnată în lume ca zi de condamnare a Pactului Ribbentrop-Molotov, a cărui victimă este şi Basarabia.
Amintim că iniţial, Ministerul rus de Externe a declarat că «decretul lui Ghimpu este împotriva relaţilor moldo-ruse» iar instituirea Zilei ocupaţiei sovietice ar fi „un element al unei campanii politice planificate, îndreptat împotriva parteneriatului moldo-rus”. Analişti şi experţi locali şi internaţionali cred că motivul care i-a supărat pe ruşi este, de fapt altul: cererea oficială, prin acest decret, de retagere necondiţionată şi transnparentă a armatelor şi armamentului rus din Transnistria».

P.A.,  30.06.10